Van Denken naar Voelen en Doen 

                          Coachpraktijk

Tijdens de Crea Coaching geven
Coaching en Creativiteit elkaar de hand.
”Alle creativiteit komt van het onbewuste… niet van intelligentie en logica.
Door het effectief te doen, komt er een mooie harmonie tussen denken en voelen.

Er werd ons geleerd om altijd je best te doen, want een onvoldoende is fout en een fout is slecht. Juist voor creativiteit moeten we zoveel mogelijk onvoldoendes scoren.  We moeten het zoveel mogelijk fout doen.


Een onvoldoende krijg je altijd van je omgevingswereld. Een kind zal zichzelf nooit een onvoldoende geven. Door de jaren heen zijn we het afgeleerd om iets minder goed of niet te kunnen. Maar net daar liggen onze schatten voor een bewustwordingsproces;


Onbewust zeggen al die mensen dat je een onvoldoende bent. Als je iemand een onvoldoende geeft, dan wijs je iemand af.

Je zegt eigenlijk: ‘Je bent pas iets waard als je weet wat ik het juiste antwoord vindt en dat zelf ook vindt.’ Er wordt onbewust door dit systeem veel creativiteit stuk gemaakt in de mensen.


Door deze manier van doen zijn we bang gemaakt voor fouten, terwijl we blij moeten worden van elke fout. We moeten het van de daken kunnen schreeuwen als we een fout hebben gemaakt. We moeten er trots op zijn. Alles wat je fijn vindt dat wil je bij je houden en dat wordt onderdeel van jou zijn, maar alles waar je bang voor bent wil je zo ver mogelijk van je af hebben en niet meer zien. Zo gaan we nu met fouten om en daardoor krijgt het creatief leren vaak geen kans.


Een fout is je allerbeste vriend. Verzamel daarom zoveel mogelijk fouten om je heen. Elke fout is een wegwijzer. Zie de wereld en het leven als een groot bos waar je gemakkelijk in verdwaald. Fouten wijze je de juiste weg. Als je niet van fouten houdt, dan kun je er ook niet op een natuurlijke harmonieuze manier van leren.


Door de angst voor fouten zijn we slaven geworden. We proberen zo min mogelijk fouten te maken, want anders krijgen we straf. Een fout voelt dus nu als een marteling en dat zit dieper in ons systeem dan we denken. Het is ook heel moeilijk om dit systeem te veranderen in de wereld, want zolang de grote massa zo blijft denken doen de mensen die het anders doen en willen fout. Ze horen er niet meer bij.


Gelukkig gaan er steeds meer ogen open er ziet het er naar uit dat het 'foutensysteem' gaat veranderen.